Tips til at udnytte din altan om vinteren

Altan med belysning om vinteren

Langt de fleste forbinder altaner og balkoner med sol, sommer og lune, lyse nætter. Morgenkaffen nydes bedst i solen, og der kan grilles og hyggesnakkes til langt ud på aftenen.

Men altanen er faktisk også god om vinteren, og selvom det kan være koldt, så er den altså stadig et godt sted at nyde den friske luft og få noget D-vitamin. Er du en af skeptikerne, der får brugt altanen for lidt, når vinteren nærmer sig, så får du nedenfor et par gode tips og tricks til, hvordan du bedre kan udnytte og få glæde af din altan i de kolde måneder.

  1. Hold på varmen
  2. Brug altanen som ekstra køleskab
  3. Tilføj lys og hygge med lamper og lyskæder
  4. Bonustip: Tænd op for grillen

Hold på varmen

De koldere måneder er for mange ikke lig med hygge på altanen. Selvom vejret kan være koldt og gråt, kan du dog sagtens gøre altanen hyggelig og varm med lidt hjælp fra gode tæpper, varmelamper og læ.

Varmelamper eller terrassevarmere kan være en rigtig god investering, hvis man har et ønske om at bruge sin altan året rundt. Placér dem steder, hvor de ikke tager for meget plads og sørg for, at de ikke kommer i direkte kontakt med sne, is eller store vandmængder.

Når det er koldt, er vinden din værste fjende. Den stjæler varmen fra din krop og får luften til at føles endnu koldere, end den er i forvejen. Det kan derfor være en fordel at skabe læ ved at opsætte en markise, et læsejl eller en anden form for hegn, så du kan sidde og hygge på din altan året rundt.

Hold din altan polstret med gode hynder eller puder, der både pynter og hjælper kroppen med at holde på varmen. Sørg for altid at have tykke, lune tæpper ved hånden på altanen, så du kan pakke dig ind, når kulden kommer snigende.

Udover varmelamper, læ og tæpper, så har påklædning også en stor betydning for benyttelse af altanen i de kolde måneder. På med uldsokker, mange lag, en god jakke og en hue – så kan kulden bare komme an.

Brug altanen som ekstra køleskab

Mange altanejere glemmer hurtigt, at den udover at være et lækkert udeareal med grillmuligheder også har en del praktiske fordele. En af disse praktiske fordele er, at man i de kolde måneder kan bruge sin altan som et stort åbent køleskab. Og den ekstra køleplads er især smart, når det bliver julefrokost- og nytårstid.

Specielt grøntsager som kål, kartofler og rodfrugter kan have gavn af at blive opbevaret på altanen, og også frugt som æbler og pærer. For at holde lys, fugt og skadedyr væk fra madvarer på altanen, er det altid en god idé at opbevare dem i en isoleret kasse.

Mange vælger også at opbevare rammer med sodavand eller øl ude i kulden på altanen. Man skal dog være opmærksom på, at drikkevarer med kulsyre kan miste deres brus efter nedfrysning. Det er altså vigtigt at holde øje med temperaturen på altanen, især i de helt kolde måneder. Det er nemlig ikke er alle drikke- og madvarer, der kan holde til så voldsom nedkøling.

Hold mere præcist øje med temperaturen på din altan ved at anskaffe og opsætte et udendørstermometer der, hvor du opbevarer dine mad- og drikkevarer.

Tilføj lys og hygge med lamper og lyskæder

I Danmark er efterår og vinter sæsoner for hygge, og vi elsker, når der er mulighed for, at vi kan putte os under tæpper eller dyner med en kop varm kakao, kaffe eller te. Omdan nemt altanen til en af hjemmets hyggekroge ved at tilføje belysning som for eksempel moderne altanlamper, dekorative lyskæder eller lanterner med hyggeligt levende lys.

Lyskæder kan pynte enhver altan op, og de kan nemt hænges over døre, vikles om altanens gelænder eller formes på andre dekorative måder. Vælger du lanterner, kan du vælge at have enten levende lys eller en LED-version. Selvom mange synes, at levende lys er hyggeligst, så er der en række fordele ved at vælge LED-lys. De er først og fremmest brandsikre og kræver intet opsyn, men de er faktisk også mere lysgivende og praktiske en levende lys.

Når du anskaffer dig LED-belysning til din altan, også når det gælder lyskæder, kan det skabe en ekstra hyggelig stemning, hvis du vælger pærer, der lyser i varme farver. Bliver lyset for hvidt og skarpt, kan det nemt tage noget af hyggen – og det vil da være ærgerligt.

Ved valg af altanbelysning kan det være relevant at overveje, hvilke energikilder man har til rådighed. Heldigvis er det muligt at finde både solcellelamper, batteridrevne lyskæder og lanterne med levende lys. Der er altså noget for alle, også hvis du ikke har en stikdåse placeret i nærheden af altanen.

Bonustip: Tænd op for grillen

Det er måske ikke alle, der ved det, men grillen kan stadig bruges flittigt i vintermånederne. Har du for eksempel noget kød, der har godt af at stå og hygge sig på grillen i længere tid, så kan du nemt få den sommerlige smag af grillmåltid – uden du behøver at stå i kulden og passe grillen.

Der er også flere og flere, som til jul vælger at tilberede julens flæskesteg og and over kullet i grillen. Hvis du ikke allerede har anskaffet dig en grill til altanen, så er det altså en af måderne, hvorpå du kan udnytte din altan om vinteren.

Recommended Articles

Skriv et svar