Kan man virkelig reducere sit kalorieindtag og samtidig føle sig mæt og tilpas?
Vi satte testperson Tine Lund til at gøre forsøget ved at lade hende spise fra to vidt forskellige kostplaner.
Testdag 1 spiser Tine 2057 kcal af mad, der ikke mætter. Testdag 2 (se dagens kost herunder) spiser hun kun 1200 kcal – men af mad, der mætter.
Tines testdag 2 (i alt 1200 kcal)
Mit humør er stabilt, og jeg er godt tilpas, selv om jeg har en lang og stressende arbejdsdag. Morgengrøden mætter længe, og jeg har en naturlig sult i løbet af dagen, som jeg nemt kan stille.
Anders Nedergaard, MSc i humanbiologi kommenterer
Den mættende kost fører til et lavere og mere stabilt blodsukker og ikke mindst 45 pct. færre kalorier. Maden består af mere protein og mindre fedt – det hæver sundhedsværdien. Tine kan endda med fordel spise endnu mindre brød, flere grønsager og mere protein.
LÆS OGSÅ: Mad der mætter
Dette har Tine spist
Kl. 8.00: 1 portion havregrød
Kl. 10.00: ½ honningmelon
Kl. 11.30: 1 grovbolle med skinkepålæg, fedtfattig ost og tomat
Kl. 13.40: 2/3 bakke jordbær og 1 appelsin
Kl. 17.00: 1 makrelmad samt rødkålssalat
Kl. 19.30: Lys fisk med kartofler, aubergine og squash
Samlet kalorieforbrug
1200 kcal (protein 23 pct., kulhydrat 61,4 pct., fedt 15,5 pct.)
Bemærk: At tabe et kilo om ugen er i overkanten af, hvad der er anbefalelsesværdigt, så spis dig så tilpas mæt, at du i stedet taber ½ kg.
Photocredit: Sam Moqadam / Unsplash.com