Er chiafrøet superfooden over dem alle?

Eksempler på superfoods

Der har i de seneste par år været meget snak og debat om de såkaldte “superfoods” – er det virkelig sandt, at madvarer kan udnævnes som deciderede “super”, eller er det bare endnu et klogt salgstrick fra vores fødevareindustri? Det kan du blive meget klogere på i denne artikel.

Lad os dykke lidt ned i det. Superfood er et begreb, der bruges om fødevarer, som har et meget højt indhold af sundhedsfremmende stoffer, hvis man ser dem i forhold til andre fødevarer. Her kan der for eksempel være tale om mineraler, kostfibre, vitaminer eller lignende. Man kan efter sigende, med en kost som fokuserer på disse fødevarer, smide den daglige vitaminpille ud i skraldespanden.

Én af de mest udbredte fødevarer indenfor denne kategori er: chiafrøet.

Hvad er chia, og hvor kommer det fra?

Vi skal ikke ret langt tilbage i tiden før, at chiafrø kun var noget, man kunne få fat i, i USA eller på skumle hjemmesider, hvorimod du nu kan gå ned og købe det i ethvert velassorteret supermarked. Og som du nok kan regne ud, er chia et frø, men størstedelen aner ikke, hvor det geniale frø overhovedet kommer fra. Frøene er fra blomster planten kaldet Salvia hispanica, og som du måske kan gætte ud fra navnet, så er planten i slægt med den salvie, vi kender herhjemme. På trods af den anden del af navnet, som kunne tyde på en spansk oprindelse, så er planten altså oprindeligt fra Mexico og Guatemala, men blev importeret til Spanien, hvor den efterfølgende blev dyrket.

Hvorfor bliver chiafrø betegnet som en superfood?

Chia betyder styrke, og det blev især brugt af Aztekerne, der brugte det som deres form for energidrik. De sunde fibre dæmper sukkertrangen, og frøet er planterigets svar på omega-3 fedtsyrer, som kan beskytte kroppen mod diabetes. Derudover hjælper frøet til en sund tarmflora. Sidst, men ikke mindst, så er chiafrøet en af naturens bedste og mest koncentrerede kilder til antioxidanter. Dette betyder, at frøene holder kroppens celler unge.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men ved at inkorporere sunde opskrifter med chiafrø i din hverdag, er der mange studier, der tyder på, at lige netop chiafrø, godt kan kategoriseres som et såkaldt “superfood”.

 

Chia grød med kiwi og blåbær
Brenda Godinez/unsplash.com

Hvad kan du bruge chia til?

Én af de største trends med chiafrø i øjeblikket, er chiagrøden. Frøene lægges i blød i mælk natten over, og voilá, næste morgen har du en lækker grød, som kan toppes med alle dine yndlings bær, nødder og andre frø. Det geniale ved grøden, altså ud over at den klarer sig selv i løbet af natten, er at du kan bruge alle slags mælk, især er mandelmælk populært, til den såkaldte chiagrød. Der findes massere af gode sunde opskrifter med chia, selv hvis du er laktose intolerant, veganer eller noget helt tredje. Der er faktisk ingen grænser for, hvad du kan fylde i, eller på din grød, og så kan det jo også faktisk blive et helt kunstværk, som kan pryde dine sociale medier – ikke dårligt, vel?

Kilde:

  • Hjerteforeningen
  • Billede: Stevebp/pixabay.com

Recommended Articles

Skriv et svar