Mad før løb
Det er individuelt helt præcist hvad og hvornår man skal spise og drikke for at kunne yde sit bedste under et løb. Prøv dig frem i din træning op til løbet, så du ved, hvad der virker bedst for dig!
Et senarie kunne se således ud:
- Du skal løbe lidt over 13 km. og løbet starter kl. 11.
- I det tilfælde vil det være en god idé at spise et morgenmåltid 3-4 timer før løbet starter (dvs. mellem kl. 7.00 og kl. 8.00) og et mellemmåltid 1-2 timer før løbet starter (dvs. mellem kl. 9.00 og kl. 10.00).
- Undgå derefter at spise noget inden løbet, da det ikke er rart at løbe med mad i maven. Til gengæld er det vigtigt at fylde dine energidepoter op, så du ikke går sukkerkold under løbet, så spring endelig ikke måltiderne over!
Det skal du spise inden løbet
Morgenmad før løbet
Dit morgenmåltid kan med fordel bestå af 1 stor portion havregryn med skummetmælk og rosiner ovenpå. Er du ikke til havregryn kan du spise 2 skiver grovbrød med henholdsvis en skive mager ost og syltetøj, 2,5 dl ylette med fiberdrys samt et glas appelsinjuice. Det er vigtigt at starte dagen med et måltid rigt på kulhydrater, så du fylder energidepoterne op inden løbeturen.
Mellemmåltid før løbet
Dit mellemmåltid kan med fordel bestå af 1 moden banan, en skive grovbrød med magert kødpålæg samt et glas æblejuice. Hvis ikke du kan rumme et helt mellemmåltid i maven, kan du lidt tættere på løbet spise en håndfuld rosiner som et godt alternativ.
Mellemmåltidet er med til at forsyne dig med ekstra energi lige inden løbeturen, så du ikke opbruger al din energi fra depoterne med det samme.
Drikke før løbet
Desuden er det vigtigt for dig at drikke rigeligt med vand i timerne inden løbet, da væskemangel forringer din præstationsevne betydeligt.
Det skal du spise ugen op til løbet
Det er vigtigt at tænke på, hvad du spiser i ugen op til løbet. Det er især vigtigt at fylde dine energidepoter op, så du ikke træner på halvtomme lagre. Spis derfor rigelige mængder af ris eller pasta i fx aftensmåltiderne i ugen op til løbet – og især den sidste aften inden løbet. Ris, pasta og groft brød er godt, når man skal fylde energidepoterne op.
Sørg også for at få noget protein hver dag i form af kød, fisk, bønner eller lignende så du ikke tærer på musklerne. En løber bør dagligt spise mellem 1,2 og 1,4 gram protein pr. kilo kropsvægt.
Så hvis du fx vejer 60 kg har du behov for ca. 80 g protein om dagen. Du får ca. 80 g protein, hvis du spiser 150 g laks, 50 g ost, en halv liter skummetmælk, 50 g mandler og 100 g grønne ærter.
Eksperimentér med potionsstørrelser og tid før træningen, så du finder ud af hvad der fungerer bedst for dig!
Photocredit: Ellieelien / Unsplash.com