Der findes utallige olier, og de har vidt forskellige egenskaber – både når det kommer til sundhed og smag. Har du helt styr på din madlavnings-olie? Og ved du, hvilke olier du bør undgå i madlavningen? Vi giver dig alle svarene her.
9 supersunde olier
Supermarkedernes hylder bugner med forskellige olier, men hvilken skal du vælge? Svaret afhænger af, hvilken smag du godt kan lide, om din madlavnings-olie skal på salaten, på stegepanden eller i dit brød – og hvilken sund effekt du ønsker at opnå. De forskellige olier har nemlig hver deres sunde egenskaber. Få overblikket her med vores olie-guide, og styr målrettet hen til olie-hylden, næste gang du er ude at handle.
1. Risklidolie – sænker dit kolesteroltal
Sundhed ved risklidolie:
To mikroskopiske plantestoffer, oryzanol og tocotrienol, adskiller risklidolie fra andre olier. Oryzanol blokerer for kroppens optagelse af kolesterol og sænker herved blodets totale mængde af kolesterol og fedt (triglycerid). Som en sidegevinst stiger koncentrationen af HDL-kolesterol, som er godt for dit kredsløb.
Sådan smager risklidolie:
Mild, ret neutral smag.
Sådan bruger du risklidolie:
Olien er fin at stege i. På grund af fedtsyresammensætningen er den meget varmestabil. Det er også årsagen til, at olien er populær at (dyb)stege i i Asien.
LÆS OGSÅ: Styrk dit immunforsvar med disse råvarer
2. Græskarkerneolie – god for kredsløbet
Sundhed ved græskarkerneolie:
Olien indeholder plantesteroler, der hæmmer kroppens optagelse af kolesterol og dermed gavner dit kredsløb. Det trækker en smule ned på sundhedsbedømmelsen, at olien har et højt indhold af omega-6-fedtsyrer. Især personer, der spiser en del færdigretter og købedressinger, får i forvejen rigeligt omega-6. Spiser du masser af fede fisk og får dermed godt med omega-3, kan du sagtens få gavn af olien.
Sådan smager græskarkerneolie:
Lækker, kraftig nøddeagtig smag.
Sådan bruger du græskarkerneolie:
Olien passer bedst til kraftfulde madvarer som krydrede saucer, en robust salat eller et lækkert groft madbrød. Den er ikke voldsomt varmestabil og dermed uegnet til hård stegning.
3. Jordnøddeolie – sænker inflammation
Sundhed ved jordnøddeolie:
Olien har en hjertevenlig fedtsyrefordeling med store mængder enkeltumættet fedt. Netop de enkeltumættede fedtsyrer er et af fundamenterne i en antiinflammatorisk kost.
Samtidig indeholder olien antioxidanter fra jordnødderne. Disse kan potentielt mindske ødelæggelsen af celler i din krop og dermed spare immunforsvaret for ekstra arbejde.
Sådan smager jordnøddeolie:
Koldpresset jordnøddeolie har en karakteristisk smag af jordnød. Varmpressede jordnøddeolier har en mild, neutral smag.
Sådan bruger du jordnøddeolie:
Olien kan sagtens anvendes til stegning, men den gør sig smagsmæssigt bedst i bagværk og kolde dressinger; især den koldpressede olie tilfører her en meget aromatisk smag. En bonus ved at anvende olien kold er, at du bevarer flest mulige antioxidanter.
4. Rapsolie – guf for dit kredsløb
Sundhed ved rapsolie:
Rapsolien er guf for kredsløbet og hjernen. Årsagen er, at den på eksemplarisk vis kombinerer to særligt sunde fedtsyrer. Den ene er de enkeltumættede fedtsyrer, som er en væsentlig årsag til middelhavskøkkenets berømmelse, og som blandt andet kan medvirke til at sænke inflammation i kroppen. Den anden er omega-3-fedtsyrerne. Tilsammen skaber de et værn mod hjerte-kar-sygdomme, men også lidelser som alzheimer, visse gigtformer og betændelse i nervebanerne. Omega-3-fedtsyrerne er desuden vigtige byggesten for hjernens celler.
Sådan smager rapsolie:
Rapsolie har en meget neutral smag. Koldpresset rapsolie har en mild, lidt nøddeagtig smag, som godt kan kræve lidt tilvænning.
Sådan bruger du rapsolie:
Rapsolie er fin på salater. Især den koldpressede olie tilfører salaten eller dit bagværk en lækker nuance. Olien er ganske varmestabil og velegnet til stegning – dog ikke ved høj varme.
5. Olivenolie – middelhavsduks med mange plusser
Sundhed ved olivenolie:
Olien er en kæmpe kilde til hjertevenlige fedtsyrer. De koldpressede jomfruolier får desuden et ekstra sundhedsplus ved at sprudle af antioxidanter, der styrker dit immunforsvar. Netop kombinationen af sunde fedtsyrer og kraftfulde plantestoffer menes at være en af årsagerne til, at det klassiske middelhavskøkken både er godt for hjertet og gavner den mentale funktion langt op i årene.
Som sagt er der et hav af gode grunde til at hælde olivenolie på maden. Her finder du 10 af dem.
Sådan smager olivenolie:
Præcis som med gode vine er der enorm forskel på smag og fylde i de forskellige olivenolier. Typisk vil koldpressede jomfruolier have den mest fyldige smag af oliven og en lidt skarp eftersmag, som skiller vandene. Nogle elsker den, mens andre foretrækker den mere runde smag, som karakteriserer almindeligt koldpressede olivenolier.
Sådan bruger du olivenolie:
Olivenoliens høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer gør den ganske varmestabil, men selvom den tåler ret hårdhændet håndtering, skal du undgå den helt hårde stegning. Den markante aroma gør den perfekt til en god tomatsalat, madbrød og dressinger.
6. Hørfrøolie – omega-3-bomben
Sundhed ved hørfrøolie:
Ingen olie er i nærheden af at matche hørfrøoliens enorme indhold af omega-3-fedtsyrer. Denne plantebaserede variant er ikke nær så kraftfuld som den, du finder i fisken, til gengæld rummer den ti gange så meget som selv de fedeste fisk. Hørfrøolie kan derfor medvirke til at sænke kroppens inflammation og blodets indhold af triglycerid. Samtidig får hjernens celler deres yndlingsbyggesten og holder dermed pæren skarp.
Sådan smager hørfrøolie:
Olien har en blid smag, men en lidt ram eftersmag, som skiller vandene.
Sådan bruger du hørfrøolie:
Hørfrøolie er perfekt til dressinger og smoothies, men lad være med at stege i denne varme-ustabile olie.
7. Sesamolie – super til diabetikere
Sundhed ved sesamolie:
Et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer betyder, at olien er god for dit kredsløb. Effekten forstærkes markant af dens indhold af antioxidanten sesamol. Sesamolie har desuden vist sig at kunne sænke blodtryk og blodsukker hos personer med diabetes. Årsagen er ifølge American Journal of Clinical Nutrition de mange værdifulde mikronæringsstoffer, som forstærker effekten af visse former for diabetesmedicin.
Sådan smager sesamolie:
Asiatisk sesamolie fremstilles typisk af ristede sesamfrø. Det giver en meget kraftig, gennemtrængende smag. Den europæiske variant (lysegul) har en mere afdæmpet smag.
Sådan bruger du sesamolie:
Olien er ret varmestabil og egner sig til både bagning og stegning. Den karakteristiske smag er perfekt til asiatiske retter.
8. Valnøddeolie – styrker hjerne, immunforsvar og blodtryk
Sundhed ved valnøddeolie:
Et højt indhold af omega-3-fedtsyrer er et af oliens helt store plusser. De styrker hjernecellerne og holder dit kredsløb sundt og stærkt. Koldpresningen sikrer, at olien bevarer en bred vifte af plantestoffer, der ved at beskytte kroppens celler kan medvirke til at stive immunforsvaret af. Valnøddeolie er også interessant for personer, der føler sig alvorligt stressede. I et studie publiceret i Journal of the American College of Nutrition beskriver forskerne, hvordan valnøddeolie akut sænker et stressrelateret blodtryk.
Sådan smager valnøddeolie:
Kraftig nøddesmag.
Sådan bruger du valnøddeolie:
Olien er en fremragende smagsgiver til salater, bagværk, desserter samt fjerkræ- og grønsagsretter. Olien er ikke særlig varmestabil og egner sig derfor ikke til hård stegning.
9. Avocadoolie – fantastisk allround-olie
Sundhed ved avocadoolie:
Næsten 2/3 af avocadoolien er af den enkeltumættede type, MUFA, som i talrige undersøgelser har vist sig at have en yderst gavnlig indvirkning på kredsløbet og generelt kan medvirke til at nedbringe inflammation i kroppen. Effekten forstærkes af, at den koldpressede olie er særligt rig på plantesteroler, som holder kolesteroltallet nede. Som et ekstra plus indeholder olien flere antioxidanter, der styrker immunforsvaret. Og ret så væsentligt, så booster avocadoolien kroppens optagelse af carotener fra den salat, som du meget oplagt kan hælde olien hen over.
Sådan smager avocadoolie:
Avocadoolien, der typisk er koldpresset, smager lidt nøddeagtigt, uden at være alt for dominerende.
Sådan bruger du avocadoolie:
Olien er en fantastisk allrounder, der giver salater og dressinger en interessant kant. Den er ret varmestabil og er derfor god til stegning. Især fisk og skaldyr får et lækkert pift af at blive stegt i avocadoolie.
Photocredit: Edgar Castrejon / Unsplash.com