Har du styr på dine madlavnings-olier?

Køkkenbord med redskaber og olie

Der findes utallige olier, og de har vidt forskellige egenskaber – både når det kommer til sundhed og smag. Har du helt styr på din madlavnings-olie? Og ved du, hvilke olier du bør undgå i madlavningen? Vi giver dig alle svarene her.

9 supersunde olier

Supermarkedernes hylder bugner med forskellige olier, men hvilken skal du vælge? Svaret afhænger af, hvilken smag du godt kan lide, om din madlavnings-olie skal på salaten, på stegepanden eller i dit brød – og hvilken sund effekt du ønsker at opnå. De forskellige olier har nemlig hver deres sunde egenskaber. Få overblikket her med vores olie-guide, og styr målrettet hen til olie-hylden, næste gang du er ude at handle.

1. Risklidolie – sænker dit kolesteroltal

Sundhed ved risklidolie:

To mikroskopiske plantestoffer, oryzanol og tocotrienol, adskiller risklidolie fra andre olier. Oryzanol blokerer for kroppens optagelse af kolesterol og sænker herved blodets totale mængde af kolesterol og fedt (triglycerid). Som en sidegevinst stiger koncentrationen af HDL-kolesterol, som er godt for dit kredsløb.

Sådan smager risklidolie:

Mild, ret neutral smag.

Sådan bruger du risklidolie:

Olien er fin at stege i. På grund af fedtsyresammensætningen er den meget varmestabil. Det er også årsagen til, at olien er populær at (dyb)stege i i Asien.

LÆS OGSÅ: Styrk dit immunforsvar med disse råvarer

2. Græskarkerneolie – god for kredsløbet

Sundhed ved græskarkerneolie:

Olien indeholder plantesteroler, der hæmmer kroppens optagelse af kolesterol og dermed gavner dit kredsløb. Det trækker en smule ned på sundhedsbedømmelsen, at olien har et højt indhold af omega-6-fedtsyrer. Især personer, der spiser en del færdigretter og købedressinger, får i forvejen rigeligt omega-6. Spiser du masser af fede fisk og får dermed godt med omega-3, kan du sagtens få gavn af olien.

Sådan smager græskarkerneolie:

Lækker, kraftig nøddeagtig smag.

Sådan bruger du græskarkerneolie:

Olien passer bedst til kraftfulde madvarer som krydrede saucer, en robust salat eller et lækkert groft madbrød. Den er ikke voldsomt varmestabil og dermed uegnet til hård stegning.

 

Recommended Articles

Skriv et svar