Kan man blive fri af sin angst? Ja...

Jeg skal love for at Lidl Overrasker – guide til deres kvalitetsvine og nye, lækre oste

Reklame for Lidl Danmark

Om #LidlOverrasker? Ja, det skal jeg jo så sørme love for

Forleden var jeg inviteret til SoHo i kødbyen af Lidl Danmark – de er i fuld gang med at rulle en kampagne ud, som skal gøre du og jeg meget mere bevidste om det, vi endnu ikke ved (og for mit vedkommende, vidste) om Lidl. Nemlig at man, når man tænker på Lidl, ikke blot er henlagt til at tænke, at der er tale om en vældig stor tysk supermarkedskæde, som er vældig dygtige til at købe ind, så varerne kan sælges til discountpriser. Men at de rent faktisk også har kvalitetsvin… Til købmandspris…! Og kvalitetsoste. Både kendte og specielle europæiske af slagsen. Også til købmandspris. Det smager jo godt! – Jamen, jo.. Lyder jeg overrasket?.. altså jeg er ikke overrasket i den forstand, at jeg havde regnet med, at noget ikke ville smage ’ordentligt’, men så alligevel lidt alligevel. Aj, det er lidt svært at forklare for en indædt feinschmecker som mig.

Indtil for en måned siden ville jeg ganske enkelt ikke have skænket Lidl en tanke, hverken hvad angår vin eller ost. Jeg ville sågar snarere have fortalt folk, at de skulle gå ned i den lokale vin- eller osteforretning, hvis de skulle forkæles med noget ekstra godt. Og har gjort det. Mange gange. Derfor er jeg jo først nødt til at indrømme, at der her har været for meget vinsnob over mig!

 

Og ved I hvad? De mener det saftsusemig, dem fra Lidl. De har hyret en Master of Wine til at smage deres vinsortiment, inden det kommer på hylderne. Og derved få nikket ja til det, der skal ind. Og få det, der skal ud, smidt på porten. I hvert fald indirekte. Richard har ikke det endelige ord i forhold til hvad Lidl i sidste ende vælger at sætte på deres hylder. Men jeg ved fra Lidl selv, at de i sagens natur selvfølgelig læner sig op af hvad Richard mener bør have en plads i sortimentet, og hvad han mener hører hjemme hos dem.

Master of Wine Richard Bampfield – en af de små 400 Masters of Wine, vi har i verden. Det er ham på billedet herunder. Som I kan se, en mand i sin bedste alder, blev han såmænd Master of Wine, da jeg nærmest endnu ikke var født, helt tilbage i 1990! (overdrevet, I know – og for the record, for jeg ved jo godt, at du er i tvivl, men jeg var født i 1990 😍)

 

Lidl har et slogan som hedder #LidlOverrasker. Det er virkelig et dejligt slogan. Og spot on. Når man lige har fået en forklaring på det hele. Altså hvad det er, at de overrasker med. De overrasker nemlig også med andet end, hvad denne blog post handler om, det kan du med fordel læse mere om her

Jeg var til eventet i et par timer og smagte i alt 22 vine og 13 oste, som jeg har lavet en Top 5 for i hver kategori. Dem får du her. Lige efter mine vin- og osteanbefalinger vil jeg også gerne lige nævne nogle af de ting, som MW Richard Bampfield blandt andet fortalte om, da han sammen med Lidl åbnede eventet. Han talte nemlig om nuværende og kommende vintendenser.

 

Top 5 kvalitetsvine fra Lidl – bobler og hvidt

Bobler og hvidt

Der var tre mousserende vine på smageprogrammet, og de kommer alle tre med i min top 5. Det gør de simpelthen, fordi der er flot kvalitet for pengene.

1.

Førstepladsen går dog til en yderst autentisk Pecorino fra Abruzzo, Terre di Chieti. Fin næse med citrus, pære, grøn melon, hvide blomster og – om end ej umiddelbart autentisk, dog vældig behageligt – et nøddet præg. Flot struktur, fylde og høj syre. Lang eftersmag af både pære, citron, grøn melon og nød

40,00 kr. pr. fl.

 

2.

Cava Arestel DO Brut

Let, elegant, charmerende med frugtrig næse. Fin syre og fremtræden fersken. Noter af nød, æbler og søde citroner

 

45,00 kr. pr. fl.

 

 

 

 

 

3.

Champagne Comte de Brismand Brut Reserve AOP

Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Grapefrugt og syrlige æbler i næsen. Flot syre og noter af nød, æble, grape, citron, dej og kiks

 

139,00 kr. pr. fl.

 

4.

Pinot Grigio Blush Spumante Extra Dry

Knastør næse men vældig behagelig i munden, flot syre, behagelig mousse og røde bær

 

40,00 kr. pr. fl.

 

5.

Riesling d’Alsace

Udmærket tør Alsace-Riesling med fin syre, citron og noter af fersken

 

55,00 kr. pr. fl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top 5 kvalitetsvine fra Lidl – røde

1.

Den ubestridte førsteplads går til spanske

Albret Garnacha 2017, Navarra

Dejlig Garnacha med krydret næse og både røde og mørke bær. Medium syre og lidt over medium tannin og krop, medium-lang eftersmag af krydret blomme og chokolade

 

55,00 kr. pr. fl.

 

2.

Shiraz Barossa Valley

På trods af udpræget stald i næsen er vinen behagelig i munden. Fin sort peber, mørke bær, vanilie, toast og medium syre, tannin og krop. Medium eftersmag

 

55,00 kr. pr fl.

 

3.

Chianti Riserva DOCG

Stald i næsen, fin syre, fine medium tannier og medium krop. Klassisk smag af sursøde kirsebær, cedar og chokolade/johannesbrød.

 

55,00 kr. pr fl.

 

4. og 5.

Delt fjerde plads

Bordeaux Château Martin Saint Estéphe AOC sec rouge

Udpræget stald i næsen, lidt krydderi og røde bær

Medium tannin, medium syre og medium eftersmag med noter af røde bær

 

125,00 kr. pr. fl.

 

Rioja DOC Reserva

Med dominerende harpiks, leder næsen tankerne tilbage på Rioja fra nogle årtier siden. Der er brugt godt med træ og vinen dufter og smager kraftigt af kokos, vanilla og toast. Men der er også bær i næsen og i munden fin syre, medium tannin, medium + fylde og medium lang eftersmag af harpiks, kokos vanille og til sidst anes noget krydret blomme

59,00 kr. pr. fl.

 

 

Top 5 oste – det bliver til en Top 13, alle sammen!

Der var rigtig mange dejlige oste at vælge imellem. Jeg smagte 13 og var stort set glad for alle sammen! Så de kommer alle her

Samtlige oste koster (kun) 17,50 kr. pr. 100 gram

 

Ged – Gouda

 • Fin delikat, smager ikke af ged

Brie de Nangis

Råmælk (ikke til gravide, ikke pasteuriseret)

 • Cremet, blød smeltet ost fra Nangis i Frankrig
 • Skøn

Gedeost

Fin delikat smag af ged

 • også skøn

Pecorino

 • dejligt!
 • Mild og let, blot 8 uger gammel

Gouda type blandet med tørrede tomater og oliven

 • Lige i det danske folks smag. Dog ikke noget for mig

Figen spansk komælksost

 • også dejlig!
 • Meget ’skære-ost-agtig’ i smagen

Høblomst (klart min favorit)

Fra Tyskland lavet af hømælk, dvs fra køer der kun spiser græs

 • dejlig god smag sammen med pynten, som er hø og græs

Sommerblomst (også favorit)

 • komælk
 • Lidt kraftigere i smagen
 • Nøddeagtig smag, behagelig

Backsteiner blomster ost

 • pyntet med spiselige blomster
 • Blød rødkit
 • Cremet
 • Stærk
 • Aroma fra blomsterne runder osten af

Valnøddeost

 • ikke så vild med denne. Men det er jeg sikker på andre vil være

Sort krystal – Prince of Denmark

 • typisk dansk lagringsost, 7 mdr.
 • Salt er proteinkrystaller, som kan knase i munden

Appenzeller

Schweizisk råmælksost (ikke pasteuriseret, så ikke til gravide)

Lagret i 5 mdr.

En af de mest kendte oste

 • Let i smagen

 

Den mest kendte Schweizer ost:

Le Gruyere

Råmælk

Lagret i 10 mdr.

 • Også dejlig

Blufou

Cremet blåskimmel

 • Ikke så kraftig som blåskimmels-modstandere kunne frygte
 • Delikat og behagelig

Cava’en var super til!

 

Vin tendenser

Økologi, bæredygtighed og certificering

Der er en klar tendens til, at en stadigt voksende befolkningsgruppe verden over søger mod ’bæredygtighed’ og herunder økologiske vine. I forhold til økologi er vi jo nr. 1 i verden. Det er nemlig rigtigt, rundt omkring i de danske hjem er vi nr. 1 i verden, når det kommer til at holde en økologisk husholdning. Ca. 10% af Danmarks husholdninger er økologiske. Det er jo stort.

I forhold til bæredygtighed gjorde Richard det klart, at det at tænke økologi ind i produktionen af vinen, er et vigtigt fundament.

Men han huskede os også på at huske forbrugeren på, det fjollede i, at dét, at en vin er etiketteret ’økologisk’ jo ikke betyder, at vinen er økologisk i alle dens produktionsled. I hvert fald i ‘princippet. Et økologimærke betyder, at druerne er høstet økologisk. Og her kan man mene at ’økologien’  stopper, i det at det stadig er lovligt at bruge mange forskellige tilsætningsstoffer og forholdsvis store mængder svovl i forbindelse med selve produktionen (eksempelvis 100 mg/l svovl i økologisk rødvin mod 150 mg/l i konventionel rødvin).

 

Han huskede os også på, at et økologi-mærke jo heller ej fortæller noget om, hvordan medarbejderne, som dyrker vinen, har det. Og så huskede han os på det faktum, at økologisk dyrkning i nogle områder af verdens vinregioner måske vil være muligt at få etableret, men at det ganske enkelt ikke nogen sinde vil være rentabelt at drive forretning. Eller at det i hvert fald vil være svært for producenten at tjene penge på.

 

Dér, hvor Richard ville hen med disse påmindelser, var at fortælle, at han ser, at vintendenser – og kommende vintendenser globalt – vil, og i sagens natur, må – bejle til en meget mere holistisk vinproduktions tilgang. Og certificering. Som favner samtlige aspekter. Dvs. fokus på trivsel i vinmarken, gerne med økologisk – og om ikke muligt, så tilsvarende dyrkning med respekt for biodiversitet. Fokus på medarbejdertrivsel generelt og fokus på rettidig brug af eksempelvis sulfur i forbindelse med selve produktionen af de høstede druer. Og alt i alt således formå at skabe en rentabel – og således bæredygtig (og ikke kun ’grøn’ qua økologi-mærket tildelt dyrkningen af druerne i vinmarken) – business

Og han sammenholder dette behov for en mere all-roundholistisk forretningsmodel for vinproduktion med de yngre generationers behov for etik og etikette. Ordentlige medarbejderforhold og ganske enkelt rettidig omhu, som vores gamle Maersk så nydeligt udtrykte det, i hele produktionsleddet.

 

Emballage

Plastik og glas er svære størrelser for miljøet at komme af med. Derfor vil vi se en fremgang i vin på dåse. Og Bag-in-Box. Og der skal også være ganske gode vine at komme efter i emballager som disse.

 

Shoppevaner

Folk vil shoppe meget mere rundt i fremtiden og ikke blive ved med at være trofaste kunder i et givent supermarked eller vin/ostehandel. De vil stadig handle lokalt og ’hvor de plejer’, men i takt med den digitale udvikling, hvor hurtig indhentning af viden indenfor en given kategori eller i forhold til et givent produkt og absolut sammenligning af pris, er lige ved hånden, er det, og bliver det stadigt, kun lettere for folk at shoppe rundt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

 • Du skriver, at Richard Bampfield afgør, hvad der skal på Lidls vinhylder. Hans rolle vil kun være at skrive smagenoter og give point. Han har/får intet at gøre med udvælgelsen af vinene.
  Du skriver også, at økologisk vin kun handler om, at de høstede druer er økologiske. Det hørte jeg godt Bampfield sige, men det er forkert. Indtil 2012 fandtes der kun vin fremstillet af økologiske druer. Men fra og med høsten 2012 har EU defineret, hvad økologisk vin betyder. Bl.a. er kun 30 tilsætningsstoffer tilladt i økologisk vin i modsætning til 55 tilsætningsstoffer i ikke-økologisk vin.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Preben, tusind tak for dit indspark her. Det korte svar er, at du overordnet egentlig har ret! Ifh til Richards rolle kan jeg godt se, at det ikke står klart nok, at han netop ikke har det sidste ord, når det kommer til hvad som i sidste ende kommer på Lidl’s vinhylder. Til gengæld har Richard Bampfield i kraft af sin rolle som smager og pointgiver for Lidl, stor indirekte indflydelse på hvad Lidl’s vinindkøbere vælger at sætte ind i deres sortiment. Dette kunne have stået klarere fra begyndelsen, så jeg retter teksten til

   Vedrørende hvorvidt økologisk vin er økologisk helt ind i selve vinproduktionen eller ej siden 2012, er det korte svar også her, at du har ret – det økologiske stempel gælder siden 2012 ikke kun druerne, men også når druerne forlader vinmarken. Grunden til at jeg for mit eget vedkommende har skrevet her i indlægget som jeg har gjort, er fordi at jeg ikke mener at det økologiske stempel er fyldestgørende. Og det er bl.a. især i kraft af den relativt høje fortsatte tilladelse af brug af SO2. Jeg har været forbi din egen side (vinsiderne) og kan læse mig til, at du også selv godt kunne have tænkt dig at der var mere ‘gennemskuelighed’ overfor forbrugerne. I forhold til den tilladte mængde svovl i mg/l (eksempelvis 100 mg/l i økologisk rødvin mod 150 mg/l i konventionel vin) skriver du bl.a.: “Og selv om svovl er et naturligt biprodukt af gæringsprocessen, så er størrelsesordnen af tallene udtryk for, at man i reglerne er langt fra den nul svovltilsætning, som mange umiddelbart tror følger af økologi-mærkningen”.

   I forhold til de mange tilladte tilsætningsstoffer synes jeg også at det kan blive for forvirrende for forbrugerne at skulle tage stilling til. Det er jo ikke sådan at der pludselig ifm økologisk vin er 0 tilladte tilsætningsstoffer. Når datte er nævnt skal det også nævnes at ordet tilsætningsstoffer skurer faretruende i næsten enhver forbrugers øre, selvom at flere af vins tilsætningsstoffer ikke er farlige – jeg mener også her, at du selv er inde på emnet på din egen hjemmeside. Med andre ord, uden en lang fyldestgørende forklaring kan det netop blive langhåret at skulle forklare hvad alle de forskellige tilladte tilsætningsstoffer, både i økologisk og konventionel vin, rent faktisk dækker over. Og så kan det være lettere, hurtigere og måske endda bedre for forbrugeren, at jeg springer over hvor gærdet er lavest og skriver som jeg har gjort, netop at det er lidt fjollet med den økolog-mærkning, fordi den omhandler druerne i marken. Men jeg kunne jo godt have skrevet noget i stil med at den ‘i princippet’ omhandler druerne i marken. Jeg har haft mulighed for at vende disse tanker med Richard, og er vældig glad for at jeg uden at have vidst det, har tænkt ligesom ham. Han skriver bl.a.

   “Regarding organic wine, he is also right! And I recall that, when I was saying this, I wondered if I should clarify the matter. I must be honest – I simply don’t agree with the new law. I don’t think that people buying an organic wine would be happy knowing that it had up to 30 non-organic additives including sulphur dioxide. For me, the fact that organic wine is made from organically-grown grapes is the important part.
   So I apologise to both him and you for the error – and please thank him for pointing it out.”

   MEN! Set i bakspejlet burde jeg på en eller anden måde selvfølgelig være kommet omkring at økologiske EU-vine indtil 2012 måtte mærkes “lavet af økologiske druer”. Og at vinen med den nye EU-lovgivning fra og med 2012 måtte mærkes med det ‘fulde’ økologiske EU-mærke. Til trods for at vinene stadig må tilsættes væsentlige dele svovl og andre tilsætningsstoffer ifm vinproduktionen.

   Så jeg vil også i forhold til dette omskrive/tilføje til afsnittet herom, så disse vigtige detaljer kommer med. Fordi som tidligere skrevet, har du selvfølgelig ret og jeg skal derfor også her beklage både overfor dig og de øvrige læsere. Det er, selvom lovgivningen er som den er, naturligvis forbrugerens ret at blive oplyst helt korrekt, indviklethed eller ej.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Den der Cava vil jeg da lige se eftee. Og så synes jeg sørme, at det er godt gået med 22 vine og 13 oste på 2 timer 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dét skal du gøre, den var rigtig god til den pris. Og ja ikke 😉 Jeg havde også fart på 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan man blive fri af sin angst? Ja...