Trøffel Baileys til alle der er sent på den

Få råd til Champagne – vælg Champenoise

Få råd til Champagne, i begge henseender både gode tips og plads i budgettet.
Du får her nemlig lidt info om, hvad jeg vil råde dig til at gå efter, når nytårsboblerne skal på bordet på mandag. Og det uden at du behøver at rode dig ud i en større samtale med din bankrådgiver. For hvorfor sigte efter at få Champagne, hvis du i stedet kan nøjes med at bruge det halve af budgettet eller mindre og måske endda få endnu mere kvalitet for pengene?
Det eneste du i reglen skal gøre, er at at gå efter ‘Champenoise-producerede’ bobler. Og sådanne nogle kan du få fra mange forskellige steder i verden. Både oversøisk og selvfølgelig europæisk.

Hvad betyder ‘Champenoise’?
‘Champenoise-produceret’ betyder at den metode som er brugt til at lave boblerne på, er den samme metode som man bruger til at lave Champagne. Det vil blandt andet sige at 2-gæringen foregår på flaske og at boblerne derved ligger med gærresterne og lagrer, hvilket skaber kompleksitet i boble-vinen. Gå gerne op i hvor længe boblerne har fået lov at ligge på disse gærrester. Jo længere tid, jo mere kompleksitet.

Kært barn har mange navne og det har den måde man omtaler vin produceret efter Champagne-metoden også. Det kan man nemlig både kalde for netop ‘Champagne-metoden’, ‘Champenoise-metoden’, ‘den traditionelle metode’ (self med reference til Champagne) Methodo Traditionelle – og på italiensk, ‘Metodo tradizionale’. Jeg er jo ambassadør for italiensk vin (Vinitaly International Academy Italian Wine Ambassador) og vil derfor her fortælle dig lidt om nogle af de bedste italienske ‘metodo tradizionale’-bobler du kan finde på italienske nummerplader

Franciacorta & TrentoDoc
I det nordlige Italien er der to fantastiske områder hvor der produceres bobler lavet efter Champagne-metoden; Lombardiet og Trentino (der er også noget spændende i Alta Langa i Piemonte) Og jeg kan love Jer for at der er SÅ utrolig meget fantastisk boble-vin at komme efter. Når du går ned til din lokale vinhandler, skal du spørge efter Franciacorta eller TrentoDoc. Så skal han/hun fortælle dig, hvad de i deres udvalg har af spændende dråber fra disse områder. Uden at denne post skal blive en lang afhandling om jordforhold, klima, doserings ‘licquer’ ifm produktion og andet vinteknisk lovely small-talk, synes jeg at det er mest relevant at fortælle Jer følgende:

Minimums krav
I Franciacorta er base-boblerne (det der svarer til NV Champagne, dvs non vintage Champagne) 18 måneder. NV er 12 mdr. Så 6 mdr mere på gærresterne end NV Champagne. Champagne skal være flasket min. 15 mdr i alt, men af disse er kun 12 af mdr påkrævet på gærresterne. Vintage-champagne, dvs årgangs Champagne skal minimum ligge 36 mdr (3 år) på gærresterne. Mange Champagner, både NV og Vintage ligger længere end minimumskravene.

Franciacorta af typerne Rosé og Satèn er min 24 mdr på gærresterne
Typen MIllesimato; 30 mdr
Typen Riserva; 60 mdr.

Druerne der bruges er de samme som hoveddruerne i Champagne; Chardonnay og Pinot Noir. Fra januar 2017 blev det pga klimaforandringer tilladt også at bruge maks 10% Erbamat

Champenoise-producerede vine ligger ofte og lagrer længere end disciplinæren foreskriver.
_______

I Trentino hedder boblerne “TrentoDoc” og base-produktet skal, som i Champagne, have ligget minimum 15 mdr. På gærresterne.
Millesimato; 24 mdr.
Riserva; 36 mdr.
Så minimumskravene for lagring med gærresterne, er lige lidt kortere tid end i Franciacorta. Men samtlige af spumante-husene lader som deres Champenoise-producerede vine ligger og lagrer en del længere end disciplinæren foreskriver. Hertil kommer også regionens
Riserva del Fondatore-udgaven. Denne ligger helt op til 10 år på gærresterne hos Ferrari (Giuliu Ferrari) og min 8 år hos Letrari (Riserva del Fondatore-udgaven er ikke del af disciplinæren).

Druerne der bruges er også her nogle af de samme som hoveddruerne i Champagne, nemlig Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier ((PM) – der produceres mere på Pinot Noir og Chardonnay i Champagne end på PM) samt Pinot Bianco

Kære boble-Lovers, der er masser at komme efter, value for quality er høj. Så hermed min varmeste anbefaling til Franciacorta og/eller TrentoDoc som årets nytårsbobler.

 

Følg med mig på

Instagram: @iamwine_jenniferdelaloca, på FaceBook og her på bloggen

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Trøffel Baileys til alle der er sent på den